HRVATSKA KROZ FOTO-HAJGU DOMAĆIH AUTORICA I AUTORA

 

Na stranicama Udruge „Tri rijeke“ tjedno predstavljamo Hrvatsku kroz hajgu hrvatskih autorica i autora. Molimo pošaljite 3 svoje neobjavljene foto-hajge, u boji, veličine 2000 pixela na duljoj strani fotografije na e-mail urednice: dvrozic@gmail.com

Na hajgi diskretno navedite autora (ili autore). Haiku na hajgu upišite na hrvatskom standardnom jeziku, u e-mail poruci možete navesti prijevod/prepjev svojih stihova na engleski jezik.

Također, u nekoliko rečenica opišite kako je došlo do stvaranja ove hajge.

središte grada –
prijateljsko buđenje
ne posustaje

Nije neuobičajeno da se neki galeb pripitomi, no kad to doživite u centru grada, sasvim slučajno, onda je to prizor koji pamtite- galeb koji nježno, dosta dugo udara kljunom u prozor dozivajući na taj način vlasnika,  koji je to listopadsko  jutro očito “malo  kasnio” s uobičajenim doručkom…

Mihovila Čeperić-Biljan

 …

Posjet Muzeju “Staro selo” Kumrovec uvijek u meni oživljava sjećanje na djetinjstvo i crno-bijele fotografije koje prikazuju kuću u kojoj su živjeli moji pretci. I dok su sve kuće u etno-selu Kumrovec uređene i sačuvane po mjerama spomeničke zaštite, gotovo ista takva kuća mojih predaka odavno je srušena i na njezinom mjestu je sagrađen drugi objekt.
Ipak, u sjećanju je nije uspio uništiti ni zub vremena ni ciljano rušenje. U mislima je ostala poput fotografije,  sigurna od propadanja.

Grozdana Drašković

 …

brojanje tikvi ̶
djeca mjere dužinu
sunčevih zraka

Ovakve sunčeve zrake česta su pojava na njivama u jesenje vrijeme. Kad sam bila dijete slagali smo tikve u redove, nalagali ih na prikolicu i odvozili doma. Dvorišta su bila puna sunca.
Danas stroj koštice izvadi na njivi.
Sudjelovanje u pospremanu jesenskih plodova ostaje zauvijek u sjećanju i dandanas u meni pobuđuje ponos.  

Silva Trstenjak

 …

uplovljavanje…
mještani na rivu
iznose vage

Obožavam brodove… Tako je nastala i ova fotografija jer ljeti u Dalmaciji imam više prilike uživati gledajući ih, a poseban je doživljaj svako uplovljavanje broda u luku… Tada je na rivi posebno živo budući  s njim na otok dolazi sve( i svježi kruh, i novine, lijekovi,…, kao i ljudi… Osim preuzimanja proizvoda, s njima se i trguje, kupuje i prodaje… Toga jutra, mene je, čak, i izgled ovog trajekta podsjetio na starinsku vagu, a vas?

Vito Kovačević, 6.r.
OŠ Vežica, Rijeka
Mentorica: Mihovila Čeperić-Biljan, prof.

Prvi dan nastave
misli još uvijek
na praznicima

Praznici provedeni na moru uvijek su neiscrpna tema kada se učenici u rujnu vrate u školske klupe. S veseljem govore svoje dojmove i doživljaje, a od nestrpljivosti upadaju jedni drugima u riječ. Dok učenici govore o svojim uspomenama na more, i samoj mi se u mislima vrte još uvijek svježi morski prizori.
Galeb koji gleda u daljinu podsjetio me je na osjećaje koje većina doživljava kada odlazi kući s ljetovanja ̶  žaljenje što se mora otići i sjetu na lijepo proveden odmor na moru.

Grozdana Drašković

O hajgi

Foto-hajga sastoji se od dvije umjetničke forme, haikua i fotografije. Važno je da vaš haiku ne opisuje fotografiju ali i da ne kreirate nesporazum. Haiku i fotografija moraju biti komplementarni i u ozračju iskrenosti, svježine i dubine, stvoriti umjetničko djelo koje je vrednije od pojedinačnih izričaja. Istražujte stvarnost, odmaknite se od očekivanih pjesničkih klišeja, budite originalni.

Biranje fonta kojim će te zabilježiti haiku na fotografiju iziskuje podulju pripremu. Iskušavajte nekoliko fontova dok ne dobijete nenamtljivu povezanost slova (oblik, boju i veličinu) sa fotografijom, i modusom koji prožima vašu hajgu.

U svom haikuu ne robujte formi od 5-7-5 slogova na uštrb književne kvalitete pjesme, izbjegavajte pridjeve. Upamtite da kigo utjelovljuje prolaznost svega i označava promjene na životnoj sceni te da je samo jedna kigo riječ dozvoljena u jednom haikuu. Budite, kratki i jasni, izražavajte se jednostavnim riječima. Ne upotrebljavajte arhaične riječi i one koje prosječno obrazovani čitatelj ne prepoznaje i ne zna im značenje. One ometaju iščitavanje vašeg haikua. Nepoznate riječi mogu biti pogrešno protumačene i/ili odvući pažnju od tako kratke pjesme. Upravo zbog jasnoće i kratkoće, iščitavanje haikua traje tek trenutak a naglas se čita u dva daha. Neka je vaša haiku-pjesma razumljiva na prvi pogled.

U svakom haikuu krije se podulja priča a njegova kratkoća moguća je zbog podrazumijevanja opće poznatih stvari i pojava o kojima ne pišemo. Ta priča mora biti komplimentarna s fotografijom. Povežite književni i likovni izričaj na optimalan način. Kreirajte nekoliko hajgi na odabranoj, po vašem mišljenju dobroj fotografiji, uredite svoj haiku i njegovu poziciju na slici. Vodite računa o elementarnim postulatima u likovnim umjetnostima i otkrijte najbolje rješenje za vaše umjetničko djelo zvano hajga.