HRVATSKA KROZ FOTO-HAJGU DOMAĆIH AUTORICA I AUTORA

 

Na stranicama Udruge „Tri rijeke“ tjedno predstavljamo Hrvatsku kroz hajgu hrvatskih autorica i autora. Molimo pošaljite 3 svoje neobjavljene foto-hajge, u boji, veličine 2000 pixela na duljoj strani fotografije na e-mail urednice: dvrozic@gmail.com

Na hajgi diskretno navedite autora (ili autore). Haiku na hajgu upišite na hrvatskom standardnom jeziku, u e-mail poruci možete navesti prijevod/prepjev svojih stihova na engleski jezik.

Također, u nekoliko rečenica opišite kako je došlo do stvaranja ove hajge.

O hajgi

Foto-hajga sastoji se od dvije umjetničke forme, haikua i fotografije. Važno je da vaš haiku ne opisuje fotografiju ali i da ne kreirate nesporazum. Haiku i fotografija moraju biti komplementarni i u ozračju iskrenosti, svježine i dubine, stvoriti umjetničko djelo koje je vrednije od pojedinačnih izričaja. Istražujte stvarnost, odmaknite se od očekivanih pjesničkih klišeja, budite originalni.

Biranje fonta kojim će te zabilježiti haiku na fotografiju iziskuje podulju pripremu. Iskušavajte nekoliko fontova dok ne dobijete nenamtljivu povezanost slova (oblik, boju i veličinu) sa fotografijom, i modusom koji prožima vašu hajgu.

U svom haikuu ne robujte formi od 5-7-5 slogova na uštrb književne kvalitete pjesme, izbjegavajte pridjeve. Upamtite da kigo utjelovljuje prolaznost svega i označava promjene na životnoj sceni te da je samo jedna kigo riječ dozvoljena u jednom haikuu. Budite, kratki i jasni, izražavajte se jednostavnim riječima. Ne upotrebljavajte arhaične riječi i one koje prosječno obrazovani čitatelj ne prepoznaje i ne zna im značenje. One ometaju iščitavanje vašeg haikua. Nepoznate riječi mogu biti pogrešno protumačene i/ili odvući pažnju od tako kratke pjesme. Upravo zbog jasnoće i kratkoće, iščitavanje haikua traje tek trenutak a naglas se čita u dva daha. Neka je vaša haiku-pjesma razumljiva na prvi pogled.

U svakom haikuu krije se podulja priča a njegova kratkoća moguća je zbog podrazumijevanja opće poznatih stvari i pojava o kojima ne pišemo. Ta priča mora biti komplimentarna s fotografijom. Povežite književni i likovni izričaj na optimalan način. Kreirajte nekoliko hajgi na odabranoj, po vašem mišljenju dobroj fotografiji, uredite svoj haiku i njegovu poziciju na slici. Vodite računa o elementarnim postulatima u likovnim umjetnostima i otkrijte najbolje rješenje za vaše umjetničko djelo zvano hajga.

od plota do grabe
za dužinu guščjeg vrata
zemlja bez trave

To proljeće, prolazeći pored seoskog imanja u blizini grada promatrao sam guske kako iz dvorišta čupaju pa i posljednju travku koju mogu kljunom dohvatiti, gurajući glave između letvi plota. Zemlja uz ogradu bila je posve ogoljena. Nakon nekog vremena, gospodarstvo se ogradilo novim, žičanim plotom.

STJEPAN ROŽIĆ

 …

pjesma slavuja
nad roditeljskim vrtom
potomci
sa sjećanjem na toplinu
djetinjstva i ljubavi

Tanka: Štefica Vanjek
Fotografija: Zdenko Vanjek

 …

na pecanju –
kreket rezbari
tišinu

Prolazeći pored malog ribnjaka, iznenadila sam se, nikoga tamo.
A opet, svi su tamo.

Đurđa Vukelić Rožić

 …

podne bez vjetra
treperava krila siju
sjeme maslačka

Podne me je zateklo na livadi. Ni daška vjetra. Zastala sam da pokretima tijela ne remetim sklad prirode. Stopljena s okolišem punim sam plućima udisala mirise zagrijane vlažne zemlje, mlade trave i cvijeća. Zvuk dalekog zvona s tornja seoske crkve miješao se sa zujanjem pčela. Iz trave je izletjela ševa, zastala trepereći u zraku i otpjevala svoju cvrkutavu ariju. Kad se trepereći nadvila nad nekoliko glavica ocvalog maslačka, pokreti njenih krila rasuli su padobrančiće sjemena po travi. Nekoliko tjedana kasnije, prijateljica mi je pokazivala svoj cvjetnjak na koji je bila jako ponosna. Doživjela sam deja vu – cvijet u obliku ptice u letu podsjetio me je na sliku ševe koja je pokretima krila „sijala“ sjeme maslačka.

Nina Kovačić

 …

mimikrija…
susjedova mačka
zahtijeva alimentaciju

Sestra ima dva dvorišta, prednje koje pripada psu, zadnje gdje kraljuje mačak, Žućo mu je ime. On, kao i  svi mi, jedva je dočekao sunce, da se ugrije jer je ljubavni žar već prošao.  No ostale su posljedice dugih ljubavnih noći, pa se sakrio, da se u miru odmori čekajući svoje domaćine (vlasnike?).  Kad se vrate s posla, bit će im stalno za petama da isprosi dnevnu dozu maženja… Drva su možda dobra za kamuflažu, ali u sestrinom naručju najslađe se spava…

SILVA TRSTENJAK

 …